Voor een vrouw die voor de einder ging...

... gingen we een herdenking organiseren. "Hoe zien jullie dat?" vroegen we aan haar familie, "Wat willen jullie over haar vertellen en hoe gingen/gaan jullie om met het verlies?" Ze vertelden ons over het leven van deze vrouw, over haar talenten, haar zielenstrijd, haar geluk, haar verleden en haar dromen. Over hoe zijzelf als familie dit abrupte, verscheurende afscheid een plekje gaven en hoe ze het leven -met vallen en opstaan- weer verder hebben gezet.

We gingen aan de slag, maar niet zonder de familie zelf hierin te betrekken. We vroegen de echtgenoot iets te maken waarop straks alle aanwezigen iets konden bevestigen. Een kaartje, een aandenken, een brief, een kaarsje... Het werd een prachtige herdenkingsplank die hij samen met hun dochtertje klaarstoomde voor de avond van de plechtigheid.

Maar we wilden er ook zo graag de dame zélf bij. 'Of we nog iets hadden als een jas, een handtas, schoenen?' Hoe mooi zou het zijn als we haar spulletjes over een stoeltje hingen alsof ze net even de deur uit was en zo weer binnen zou stappen?

Het maken van de herdenkingsplank, het bij mekaar zoeken van haar spulletjes, het samenzitten en overleggen rond het verloop van de herdenking.... dát zijn dingen die helend werken voor een familie. Het is een heftig en intens traject, het legt opnieuw alle wonden bloot, maar het zet wel de overledene weer helemaal centraal. In de familie zelf sluiten dan weer even de kringen. De banden worden versterkt, men neemt de tijd om te luisteren naar hoe de ander in tussentijd -al dan niet- verwerkte en het vergroot de betrokkenheid. Het doel van de herdenking wordt uiteindelijk het ultieme samen-zijn. Samen lachen, samen huilen, samen herinneren, samen herdenken, ....

samen verder.

Foto's: Marc Drofmans

Recente berichten
Archief
    DNL.Vlaanderen BVBA - Scheldestraat 106, 2620 Hemiksem - +32 (0)486 987 899 - info@dnl.vlaanderen - BTW 0679 750 165
    • Facebook Social Icon
    • Twitter Social Icon
    • LinkedIn Social Icon